• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Dýně – hit podzimu

Ještě donedávna si mnozí z nás spojovali dýni pouze s americkým Halloweenem, kdy se do obří oranžové tykve vyřezávaly různé tvary. Dýně však nemusí být pouhou ozdobou podzimních zahrádek. Své uplatnění má i v kuchyni, navíc velmi pozitivně působí na naše zdraví.

Jak dýně působí na naše zdraví?

Dýně má skvělou kombinaci živin, která se obzvlášť hodí pro podzim. Nejenže je bohatým zdrojem vlákniny, ale také vitamínů A,C a B. Čím oranžovější dýně je, tím více obsahuje betakarotenu, který podporuje zdraví očí a zabraňuje jejich stárnutí. Snižuje také riziko rakoviny tlustého střeva, poskytuje ochranu proti astmatu a onemocnění srdce. Dužina dýně je také bohatým zdrojem hořčíku a draslíku, který má pozitivní vliv na krevní tlak. Dýňová semena obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a zinku.

Jakou dýni koupit?

V obchodech můžeme objevit nesčetné druhy této královny podzimu. Dýně můžou zářit různými barvami od bílé, přes béžové, oranžové až po zelené a jejich povrch může být různě skrvnitý a hrbolatý. Při nákupu bychom měli sáhnout při dýni těžké, která obsahuje více dužiny. Čím bude dýně lehčí, tím bude vyschlejší nebo s větším množstvím semínek. Při poklepání by měla vydávat dutý zvuk.

Většina dýní má slupku tuhou, tudíž je nutné ji před tepelnou úpravou oloupat, případně po upečení dužinu vydlabat. Uvnitř dýně nalezneme semena, která následně můžeme opražit a sníst. Měkká nepevná dužina je však třeba z dýně odstranit.

Na trhu seženeme různé druhy dýní (hokkaido, máslová, špagetová, muškátová, apod). Každá chutná trochu jinak.

Jak dýni připravit?

Mezi jednu z nejoblíbenějších druhů dýní patří Hokkaido. Ta jediná se nemusí loupat, jelikož při pečení změkne. Pochutnáme si však i na ostatních druzích a všechny stojí za vyzkoušení. V kuchyni můžeme dýni využít ve všech možných úpravách na sladko i na slano. Skvěle nás zahřeje dýňová polévka, do které navíc můžeme přidat zázvor nebo skořici. Stejně tak si můžeme připravit jako přílohu k masu dýňové pyré, dýňové zelí nebo dýňové hranolky. Dýni můžeme přidávat také do rizota nebo do náplně slaných koláčů (quiche).

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.