Se začátkem podzimní sezóny, kdy se počasí začíná ochlazovat, dochází ke zpomalení metabolismu. Klesající teploty způsobují sníženou odolnost našeho organismu a v tu chvíli bychom měli myslet především na posílení své imunity.
Během tohoto období je třeba se snažit ochránit naše tělo před řadou nemocí. Proto především teď na podzim bychom se měli zaměřit na příjem následujících vitamínů.
Tento „sluneční vitamín“ se vstřebává kůží. V období slunečních dní získává naše tělo při dvacetiminutovém pobytu na sluníčku až 90 % tohoto vitamínu. Zbývajících 10 % přijmeme potravou. Na podzim ale sluníčka ubývá, tudíž je třeba přijmout větší množství stravou.
Výborným zdrojem vitamínu D je především olej z tučných mořských ryb. Jelikož většina české populace mořským rybám příliš neholduje, doporučuje se v podzimních a zimních měsících suplementovat tento vitamín v tabletách. Vitamín D tělo potřebuje především ke zpracování vápníku do kostí a zubů.
Preventivním užíváním vitamínu C sice nezabráníme vzniku onemocnění, ale jeho příjmem dokážeme snížit příznaky nachlazení a zkrátit dobu nemoci. Vitamín C je pro tělo nezbytný a měli bychom ho konzumovat celoročně, avšak na podzim bychom se na něj měli zaměřit o trochu více. Výhodou je, že z běžného stravování prakticky nedochází k předávkování. Jedná se totiž o vitamín rozpustný ve vodě a nadbytečné množství, které tělo nespotřebuje, vyloučí močí.
Vitamín C nalezneme především v ovoci a v zelenině. A to nejen v citrusových plodech, jak každého hned napadne. Bohatším zdrojem je především křen, dále také papriky, brokolice, šípky, černý rybíz, kiwi a také jahody.
Kromě toho, že vitamín C nám posiluje imunitu, má také protizánětlivé účinky, zlepšuje hojení ran a pomáhá při bolesti kloubů. Je také silným antioxidantem, čímž působí jako elixír mládí.
Vzhledem k tomu, že v chladnějších měsících konzumujeme více teplých jídel, omezujeme příjem listových salátů a všeobecně zeleniny. Pokud nejsme schopni v těchto měsících docílit doporučené denní dávky 200 mikrogramů (v těhotenství 400 mikrogramů), měli bychom ji přijímat v tabletách.
Nejvíce kyseliny listové, jak již název napovídá, najdeme v listech. Za velkého favorita se považuje kapusta, špenát, ale také brokolice, chřest a hrášek, fazolkové lusky a avokádo.
Příjem kyseliny listové je spolu ještě s ostatními vitamíny důležitý pro krvetvorbu. Mnohem důležitější je ale příjem tohoto vitamínu pro ženy, které se snaží otěhotnět a dále v 1. trimestru těhotenství. Je nezbytná pro správný vývoj mozku, páteře a nervové soustavy budoucího miminka a zabraňuje případným defektům a zpomalenému vývoji.
Tento stopový prvek stimuluje imunitní systém a chrání nás před nachlazením. Konzumací zinku znesnadňujeme virům a bakteriím uchytit se na nosní sliznici.
Zinek můžeme získat z rostlinných i živočišných zdrojů. Z živočišných zdrojů se však lépe vstřebává do těla. Nalezneme ho v rybách a v mořských plodech, a to zejména v ústřicích a krevetách. Zinek obsahuje také sleď či makrela a najdeme ho také v játrech a vejcích. Z rostlinných zdrojů stojí za zmínku houby, obiloviny a vlašské ořechy.
Nejen zinek, ale také železo pomáhá udržovat náš imunitní systém silný během nachlazení a chřipkové sezóny. Pro vstřebávání železa je však nutný také příjem vitamínu C. Také velká konzumace kávy a černého čaje brání jeho vstřebávání do těla, a tudíž se pak můžeme cítit více unavení.
Železo nalezneme ve špenátu, hovězím mase, fazolích, ale také v mořských plodech a dýňových semínkách.
Přihlaste se k odběru novinek a neunikne Vám žádný článek!
Jste přihlášeni k odběru novinek.
Chyba během registrace.
E-mail je ve špatném tvaru.
Musíte souhlasit se Zásadami zpracování osobních údajů.
Sezónní letní potraviny máme k dispozici pouze omezenou dobu. Díky bohaté úrodě často nestíháme jejich nadbytečné množství zkonzumovat. Abychom si tyto potraviny mohli dopřát i…
Většina lidí se rozhodne začít hubnout na začátku roku v období zimních měsíců. Jistě někteří zpozorovali, že shazování kil v době, kdy je venku ještě…
Ovoce do zdravého jídelníčku bezesporu patří. Kvůli vyššímu množství sacharidů se mu však spousta lidí vyhýbá, a to je velká škoda. Obsahuje důležitou vlákninu potřebnou…
Nastal podzimní čas. Období, které někteří milují, jiní ho nemají příliš v lásce. Dny se pomalu zkracují, začíná se ochlazovat, častěji prší, hůře se nám…
It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.
Odebírat newsletter
Nezmeškejte žádné novinky či slevy!
Vložením e-mailu souhlasíte s podmínkami ochrany osobních údajů.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.