• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Co byste měli vědět o BMI

Co je BMI index, jak ho vypočítat a kdy je dobré zpozornět? A proč není ideální se spoléhat pouze na něj? A jak se tedy vážit? Vše, co byste měli o indexu tělesné hmotnosti vědět, se dozvíte v našem článku.

Co je BMI index?

BMI – Body Mass IndexBody Mass Index neboli index tělesné hmotnosti je známý pod zkratkou BMI. Je to číslo, které je používáno jako indikátor podváhy, normální tělesné hmotnosti, nadváhy či obezity. Tento index slouží především ke statistickému porovnání tělesné hmotnosti lidí s různou výškou. Výslednou hodnotu je ale potřeba interpretovat v závislosti na věku a pohlaví.

Nezapomeňte, že hodnota BMI je orientační. Při výpočtu totiž neporovnáváte rozdíl mezi obsahem tuků a svalů v těle. Výsledné číslo hodnotí pouze celkovou hmotnost bez ohledu na to, zda jste osvalený sportovec, nebo se z gauče skoro nezvednete. Sportovci se proto často setkávají s tím, že mají podle BMI nadváhu. Střední a vyšší hodnoty indexu proto nemusí nutně signalizovat zvýšené množství tělesného tuku, ale nadprůměrné množství svalové hmoty.

Jak BMI vypočítat?

Pro výpočet hodnoty se používá BMI kalkulačka nebo vzorec: BMI = tělesná váha (kg) / tělesná výška na druhou (m).

A jaké jsou ideální hodnoty BMI pro dospělé?

Co byste měli vědět o BMI

Proč je index nepřesný?

Hodnotící kritéria BMI jsou stejná jak pro muže, tak pro ženy. Ženské tělo ale není stejné jako mužské a liší se mimo jiné v rozložení tukové a svalové hmoty. Procentuální zastoupení svalové hmoty v celkové hmotnosti je u žen přibližně o 10 % nižší než u mužů. Naopak množství tělesného tuku je u nich asi o 6 % vyšší.

A co děti?

Hodnocení v tabulce WHO můžete uplatnit pouze pro lidi s dokončeným růstem tělesné hmotnosti. Z toho důvodu tyto hodnoty neplatí pro děti a mládež. Pro osmileté chlapce a dívky je norma 14,5–17,5 indexového bodu. Pro čtrnáctileté chlapce a dívky je to 18–21,5 bodu.

Kdy zpozornět?

Mnohdy je z vyšších hodnot BMI problematické automaticky zjistit, jaká zdravotní rizika hrozí. Z hlediska zdraví představuje větší riziko, pokud máte tělesný tuk převážně v oblasti břicha (tvar těla: jablko), než pokud je tuk uložený především v oblasti hýždí (tvar těla: hruška).

Zpozornět byste měli zejména v případě, pokud vám BMI ukazuje vysoké hodnoty. Řešit byste to měli především v situaci, kdy například nemáte fyzicky náročnou práci a ve volném čase nesportujete. V takovém případě je pak možné předpokládat, že máte zdraví ohrožující nadváhu nebo obezitu.

Není také dobré, pokud vám BMI index ukazuje velmi nízké hodnoty. V takovém případě byste mohli mít vážnou výživovou nedostatečnost, například anorexii.

Chcete zjistit přesné složení těla? Přijďte na InBody

Co byste měli vědět o BMIMěření na přístroji InBody je velmi spolehlivé a přesné. Můžete díky němu zjistit složení lidského těla. Nejenže vám InBody ukáže hodnotu BMI, ale také další důležité hodnoty, jako je například podíl tělesného tuku a svalové hmoty, množství vody v těle, rozložení svaloviny a tuku v jednotlivých segmentech těla, ale také třeba doporučení minimální kalorické potřeby.

O tom, proč a jak často je dobré se na InBody měřit, nebo jak měření vlastně probíhá, si přečtěte v našem článku.

Strava, pohyb, ale také somatotyp

Kromě složení těla je důležitý také somatotyp postavy. Každý z nás má totiž jiný typ postavy, a proto se někdo dostane do formy poměrně rychle a snadno a někomu naopak půjde hubnutí hůře.

Pro každý typ postavy je proto vhodná určitá aktivita, díky které je možné se zaměřit na problematickou část vašeho těla. Ačkoliv má každý z nás určitý typ postavy, lze jej do jisté míry ovlivnit pravidelným pohybem a vyváženou stravou.

Chcete se pustit do hubnutí a nevíte, jaký dietní plán je pro vás ten pravý? Nebo se chcete zvážit na přístroji InBody? Přijďte nás navštívit do některé z našich poraden It’s my life, nebo se ozvěte naší výživové poradkyni Tereze. Rádi vám pomůžeme.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.