V každém ročním období bychom měli dávat přednost sezónním potravinám, které jsou v daný čas pro naše tělo nejpřirozenější. Jednou takovou typicky jarní surovinou je chřest. Přestože obliba chřestu v Česku každým rokem stoupá, spousta lidí se mu vyhýbá hlavně z důvodu, že si ho neumí připravit nebo nevědí, co s ním, a to je velká škoda!
Z nutričního hlediska je chřest velmi ceněnou zeleninou a ocení to především dietáři. Nejenže má velmi nízkou kalorickou hodnotu, ale také množství sacharidů je velmi zanedbatelné, a proto se skvěle hodí do ketonové diety. Zároveň je bohatý na vlákninu, takže nás dokáže zasytit a pomáhá jako prevence proti zácpě. Chřest navíc vyniká obsahem vitamínů C, E a B3, ale najdeme v něm také kyselinu listovou a spousty minerálních látek jako draslík, hořčík, fosfor a vápník.
Při nákupu nejčastěji narazíme na chřest bílý nebo zelený. Bílý chřest je chuťově jemnější, ale vyžaduje o něco náročnější přípravu a před vařením je třeba ho oloupat. Zelený chřest má o něco výraznější chuť, a před kuchyňskou úpravou postačí oloupat jen spodní třetinu. Než začneme s chřestem pracovat, je třeba dřevnaté konce zalomit nebo odříznout.
Chřest můžeme připravit hned na několik způsobů. Lze ho vařit, dusit, restovat, péct i grilovat. Aby zelený chřest zůstal „al dente“ bohatě postačí povařit ho v osolené vodě cca 3 minuty a následně zchladit, aby si zachoval barvu a konzistenci. V případě chřestu bílého vaříme o něco déle. Následně s ním můžeme pracovat dál. Připravit si z něj můžeme salát, krémovou polévku nebo třeba použít jako přílohu k masu.
Uvařený chřest pokrájíme na kousky a smícháme s listy salátů a oblíbených druhů zeleniny. Následně osolíme, opepříme a zakápneme citronem a olivovým olejem.
Pánvičku potřeme řepkovým olejem a orestujeme něm na plátky pokrájený česnek, případně pro lepší chuť můžeme vmíchat i trochu slaniny. Přidáme uvařený chřest a krátce promícháme. Takto podáváme k pečenému nebo grilovanému masu.
V hrnci orestujeme na trošce řepkového oleje nebo ghí cibulku s chřestem, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Vaříme do změknutí chřestu. Následně rozmixujeme. Na závěr můžeme zjemnit kouskem másla nebo trochou smetany a dozdobit hlavičkami chřestu.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.