• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Nastala sezóna chřestu! Nebojte se ho vyzkoušet

V každém ročním období bychom měli dávat přednost sezónním potravinám, které jsou v daný čas pro naše tělo nejpřirozenější. Jednou takovou typicky jarní surovinou je chřest. Přestože obliba chřestu v Česku každým rokem stoupá, spousta lidí se mu vyhýbá hlavně z důvodu, že si ho neumí připravit nebo nevědí, co s ním, a to je velká škoda!

Nastala sezóna chřestu! Nebojte se ho vyzkoušetZ nutričního hlediska je chřest velmi ceněnou zeleninou a ocení to především dietáři. Nejenže má velmi nízkou kalorickou hodnotu, ale také množství sacharidů je velmi zanedbatelné, a proto se skvěle hodí do ketonové diety. Zároveň je bohatý na vlákninu, takže nás dokáže zasytit a pomáhá jako prevence proti zácpě. Chřest navíc vyniká obsahem vitamínů C, E a B3, ale najdeme v něm také kyselinu listovou a spousty minerálních látek jako draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Při nákupu nejčastěji narazíme na chřest bílý nebo zelený. Bílý chřest je chuťově jemnější, ale vyžaduje o něco náročnější přípravu a před vařením je třeba ho oloupat. Zelený chřest má o něco výraznější chuť, a před kuchyňskou úpravou postačí oloupat jen spodní třetinu. Než začneme s chřestem pracovat, je třeba dřevnaté konce zalomit nebo odříznout.

Chřest můžeme připravit hned na několik způsobů. Lze ho vařit, dusit, restovat, péct i grilovat. Aby zelený chřest zůstal „al dente“ bohatě postačí povařit ho v osolené vodě cca 3 minuty a následně zchladit, aby si zachoval barvu a konzistenci. V případě chřestu bílého vaříme o něco déle. Následně s ním můžeme pracovat dál. Připravit si z něj můžeme salát, krémovou polévku nebo třeba použít jako přílohu k masu.

Salát s chřestem

Uvařený chřest pokrájíme na kousky a smícháme s listy salátů a oblíbených druhů zeleniny. Následně osolíme, opepříme a zakápneme citronem a olivovým olejem.

Restovaný chřest

Pánvičku potřeme řepkovým olejem a orestujeme něm na plátky pokrájený česnek, případně pro lepší chuť můžeme vmíchat i trochu slaniny. Přidáme uvařený chřest a krátce promícháme. Takto podáváme k pečenému nebo grilovanému masu.

Chřestová polévka

V hrnci orestujeme na trošce řepkového oleje nebo ghí cibulku s chřestem, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Vaříme do změknutí chřestu. Následně rozmixujeme. Na závěr můžeme zjemnit kouskem másla nebo trochou smetany a dozdobit hlavičkami chřestu.

 

 

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.