• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

Potraviny, které nám pomůžou v boji proti chřipce a nachlazení

S nástupem podzimu stoupá v naší populaci počet onemocnění způsobené různými formami virů a bakterií. Příčinou může být imunitní systém, který je v tomto období oslabený. Abychom naši obranyschopnost posílili, je třeba přizpůsobit naše stravování. V tomto chladnějším období je vhodné preferovat teplá jídla, která nás zahřejí, před těmi studenými a především navýšit množství potravin bohaté na vitamíny. V tomto období si můžeme dopomoci i vitamínovými tabletkami z lékárny, ale nikdy bychom neměli upřednostňovat pilulky před pestrou stravou. V řadě potravin najdeme spoustu ochranných látek, vlákniny, enzymů, které bychom v drahých tabletkách hledali jen zřídka. Abychom tělo ochránili před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí, měli bychom přispět do našeho jídelníčku těmito potravinami.

Česnek

Česnek je nejrozšířenější přírodní antibiotikum, ale má i protivirové a protiparazitární účinky. Můžeme ho užívat jako prevenci i při prvních příznacích virózy. Ve starověku byl česnek dokonce považován za posvátnou rostlinu s posilujícími účinky. Je bohatý na kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík, vápník a zároveň obsahuje i vlákninu inulin. Působí nejen proti bakteriím, virům a plísním, ale navíc podporuje trávení.

Křen

Křen je velmi účinným lékem na různá onemocnění i při prevenci. Obsahuje dokonce více vitamínu C než citrusové plody. Příznivě působí hlavně na plíce, tlusté střevo a ledviny. Usnadňuje odkašlávání, pomáhá při bolestech dutin, rýmě a posiluje imunitu. S ohledem na vitamín C je prospěšnější užívat křen v syrové formě. Pokud někomu vadí jeho štiplavost, lze konzumovat společně s nastrouhaným jablkem nebo červenou řepou.

Zázvor

Před blížící se sezónou chřipky bychom se kořenem zázvoru měli předzásobit. V tomto období nám podpoří naši imunitu. Má velmi silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Výrazně podporuje trávení, zrychluje střevní peristaltiku a pomáhá při nevolnostech a zažívacích obtíží. Zázvor také pomáhá utlumit bolest svalů a kloubů. Z čerstvého zázvoru si nejčastěji připravujeme čaj. Můžeme však použít i zázvorový prášek, který lze přidat do jídla např. do mrkvové nebo dýňové polévky.

Kysané zelí

Kysané zelí (pozor, ne sterilované) obsahuje velké množství vitamínu C,B a K a v předchřipkovém období bychom na něj neměli zapomínat. Jelikož je ze 70% tvořen náš imunitní systém především v tlustém střevě, je pro nás kysané zelí tou nejlepší volbou. Obsahuje bakterie mléčného kvašení – probiotika, která podporují tvorbu mikroflóry v našem střevě.

Citrusy

Většina z nás si spojuje vitamín C především s citrusovým plody, které jsou tradiční oporou imunitního systému. Působí proti bakteriím a virům a chrání před nachlazením. Vitamín C obsažený v citrusech také stimuluje činnost mozku, napomáhá hojení ran a je výbornou prevencí proti infarktům a mozkovým příhodám.

Červená řepa

Červená řepa nebývá u nás příliš oblíbená, přesto se však řadí mezi nejzdravější druhy zeleniny. V podzimním období ukládají rostliny svou energii do kořenů, a proto je červená řepa doslova nabušená vitamíny B a C. Dále obsahuje hořčík, zinek, draslík a další prospěšné látky. Červená řepa navíc pomáhá při infekci dýchacích cest, odstraňuje zácpu, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Červenou řepu je vhodnější konzumovat v syrovém stavu např. smoothie. Výbornou volbou je i polévka boršč. Červenou řepu můžeme případně i upéct a podávat jako přílohu k masu, rybám, do salátu, pomazánek, k sýrům apod. Pozor, sterilovaná řepa již nemá takové účinky jako řepa syrová či vařená.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.