S nástupem podzimu stoupá v naší populaci počet onemocnění způsobené různými formami virů a bakterií. Příčinou může být imunitní systém, který je v tomto období oslabený. Abychom naši obranyschopnost posílili, je třeba přizpůsobit naše stravování. V tomto chladnějším období je vhodné preferovat teplá jídla, která nás zahřejí, před těmi studenými a především navýšit množství potravin bohaté na vitamíny. V tomto období si můžeme dopomoci i vitamínovými tabletkami z lékárny, ale nikdy bychom neměli upřednostňovat pilulky před pestrou stravou. V řadě potravin najdeme spoustu ochranných látek, vlákniny, enzymů, které bychom v drahých tabletkách hledali jen zřídka. Abychom tělo ochránili před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí, měli bychom přispět do našeho jídelníčku těmito potravinami.
Česnek je nejrozšířenější přírodní antibiotikum, ale má i protivirové a protiparazitární účinky. Můžeme ho užívat jako prevenci i při prvních příznacích virózy. Ve starověku byl česnek dokonce považován za posvátnou rostlinu s posilujícími účinky. Je bohatý na kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík, vápník a zároveň obsahuje i vlákninu inulin. Působí nejen proti bakteriím, virům a plísním, ale navíc podporuje trávení.
Křen je velmi účinným lékem na různá onemocnění i při prevenci. Obsahuje dokonce více vitamínu C než citrusové plody. Příznivě působí hlavně na plíce, tlusté střevo a ledviny. Usnadňuje odkašlávání, pomáhá při bolestech dutin, rýmě a posiluje imunitu. S ohledem na vitamín C je prospěšnější užívat křen v syrové formě. Pokud někomu vadí jeho štiplavost, lze konzumovat společně s nastrouhaným jablkem nebo červenou řepou.
Před blížící se sezónou chřipky bychom se kořenem zázvoru měli předzásobit. V tomto období nám podpoří naši imunitu. Má velmi silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Výrazně podporuje trávení, zrychluje střevní peristaltiku a pomáhá při nevolnostech a zažívacích obtíží. Zázvor také pomáhá utlumit bolest svalů a kloubů. Z čerstvého zázvoru si nejčastěji připravujeme čaj. Můžeme však použít i zázvorový prášek, který lze přidat do jídla např. do mrkvové nebo dýňové polévky.
Kysané zelí (pozor, ne sterilované) obsahuje velké množství vitamínu C,B a K a v předchřipkovém období bychom na něj neměli zapomínat. Jelikož je ze 70% tvořen náš imunitní systém především v tlustém střevě, je pro nás kysané zelí tou nejlepší volbou. Obsahuje bakterie mléčného kvašení – probiotika, která podporují tvorbu mikroflóry v našem střevě.
Většina z nás si spojuje vitamín C především s citrusovým plody, které jsou tradiční oporou imunitního systému. Působí proti bakteriím a virům a chrání před nachlazením. Vitamín C obsažený v citrusech také stimuluje činnost mozku, napomáhá hojení ran a je výbornou prevencí proti infarktům a mozkovým příhodám.
Červená řepa nebývá u nás příliš oblíbená, přesto se však řadí mezi nejzdravější druhy zeleniny. V podzimním období ukládají rostliny svou energii do kořenů, a proto je červená řepa doslova nabušená vitamíny B a C. Dále obsahuje hořčík, zinek, draslík a další prospěšné látky. Červená řepa navíc pomáhá při infekci dýchacích cest, odstraňuje zácpu, léčí ekzémy a posiluje vlasy. Červenou řepu je vhodnější konzumovat v syrovém stavu např. smoothie. Výbornou volbou je i polévka boršč. Červenou řepu můžeme případně i upéct a podávat jako přílohu k masu, rybám, do salátu, pomazánek, k sýrům apod. Pozor, sterilovaná řepa již nemá takové účinky jako řepa syrová či vařená.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.