• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

BIO, DIA, LIGHT, FIT – Jak se vyznat ve „zdravých“ výrobcích?

Jistě jsme se všichni setkali s výrobky označenými jako „light“, „fitness“, „dia“ nebo „bez přidaného cukru“. Spousta lidí při nákupu potravin primárně sáhne alespoň po jednom takovém výrobku. Domnívají se, že takto označená potravina patří mezi ty zdravé druhy, které v našem jídelníčku nesmí chybět. Výrobci často lákají spotřebitele na své „zdravé“ produkty atraktivním obalem a lákavým nápisem. Není divu, že jsou takovéto výrobky mezi lidmi populární.
Ne ale každý výrobek je skutečně pro naše tělo přínosný a něčím výjimečný. Pokud si přečteme složení na obalu výrobku včetně nutričních hodnot, zjistíme, že spousta takto označených potravin mají do zdravé výživy hodně daleko. Co tyto zkratky ve skutečnosti znamenají?

LIGHT
Produkty označené jako „light“ mívají snížené množství tuku. Můžeme se s nimi setkat u jogurtů, tvarohů, sýrů apod. Lidé velmi často sahají po takto označených výrobcích při snaze zhubnout. Tuk je však nositelem chuti a výrobci si toho jsou moc dobře vědomi. Z tohoto důvodu přidávají do produktů různá aditiva a přidané látky pro lepší chuť. Aby však byla zachovaná konzistence, výrobci zároveň přidávají do těchto pokrmů větší množství škrobů. Při nákupu takovýchto potravin bychom měli věnovat pozornost hlavně obsaženým sacharidům, jejichž zastoupení bývá v „light“ produktech opravdu vysoké. Výrobky pak můžou dosahovat mnohem vyšší kalorické hodnoty než běžné produkty a to nám redukci váhy skutečně nezajistí.

FITNESS, FIT
Na „fit“ produkty narážíme často jak v běžných supermarketech, tak ve specializovaných zdravých výživách. Jedná se převážně o nejrůznější druhy tyčinek nebo müsli. Tyto výrobky se mnohdy tváří jako zdravá svačinka nebo vyvážená snídaně pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo se stravovat zdravě. Pokud si ale přečteme složení, zjistíme, že více jak třetina takovýchto produktů obsahuje nekvalitní a levný palmový tuk, škrobové sirupy a tučné polevy. Výrobky se pak díky takovému složení stávají doslova kalorickou bombou.
Pokud tedy máme v úmyslu sáhnout po takovémto produktu, pak v případě müsli by se mělo jednat o sypkou, nespékanou potravinu. V případě tyčinek sledovat podíl ovesných vloček a zcela se vyhýbat polevám.

DIA
Dříve produkty dia byly určeny převážně pro diabetiky. Dnes se však od těchto označených výrobků upouští. Přestože se toto označení již nesmí používat, na výrobky určené pro diabetiky v obchodech stále narazíme. „Dia“ rozhodně neznamená, že se jedná o zdravější formu výrobku. Pouze klasický cukr bývá zaměněn za jiný druh cukru (nejčastěji glukóza za fruktózu). Energetická hodnota výrobku však zůstává stále stejná. Naopak dia výrobky mnohdy obsahují nekvalitní tuky a velké množství dalších přidaných látek. Při nákupu je tedy velmi důležité přečíst si složení.

BIO
Bio produkty stále více nabývají na popularitě. Jedná se o takové výrobky, které vznikly ekologicky ve vztahu k přírodě bez použití pesticidů. Nebylo však prokázáno, že by tyto výrobky byly nějakým způsobem nutričně hodnotnější. Nákupem těchto produktů jistě podpoříme přirozenou produkci a prokážeme tím respekt přírodě. Je však důležité myslet na to, že „bio“ produkty mnohem rychleji podléhají zkáze, jelikož nebývají nikterak ošetřeny.

BEZ PŘIDANÉHO CUKRU
Toto slovní spojení je poslední dobou velmi oblíbené, ale zavádějící. Můžeme se s ním setkat např. u různých ovocných džusů, smoothie nebo třeba tyčinek či sušenek. U těchto produktů bychom měli myslet na to, že pokud bývají takto označené, neznamená to, že je výrobek bez jednoduchých cukrů. Výrobce do takovýchto potravin skutečně klasický cukr nepřidává. Tyto výrobky však bývají doslazovány potravinami, které již přirozeně cukr obsahují (např. datlemi či sušeným ovocem).

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.