Jakou úlohu mají jednotlivé složky v našem těle? K čemu jsou vlastně dobré a na které si dát naopak pozor? Přečtěte si, co byste měli vědět o proteinech, sacharidech, vláknině, tucích i živinách.
Bílkoviny – jinak nazývané také proteiny – jsou podstatou všech živých organismů a hlavní stavební složkou. Využívají se při stavbě svalů, šlach, tkání, orgánů, ale také kůže. Mezi hlavní funkce bílkovin patří strukturální, obranná a nutriční. Bílkoviny dělíme na jednoduché a složené. Jsou součástí regulačních a metabolických mechanismů.
Základní stavební jednotkou jsou aminokyseliny, které jsou vzájemně propojeny. Ačkoliv si některé z nich – tzv. neesenciální – tělo produkuje samo, jiné aminokyseliny, esenciální, musíme získávat ze stravy a dalších zdrojů. Kromě množství přijatých bílkovin je však třeba sledovat také jejich kvalitu.
Mezi hlavní živočišné zdroje patří maso, vejce či mléčné výrobky, jako jsou například sýry, tvarohy či jogurty. Bílkoviny však nemusíme získávat pouze tímto způsobem. Dobrým rostlinným zdrojem jsou také luštěniny, ořechy a semínka. Bílkoviny v podobě běžné stravy je dobré zařazovat od 3. fáze dietního plánu It’s My Life.
Sacharidy jsou chemické látky, které společně s tuky a bílkovinami patří mezi hlavní živiny. Sacharidy se rozdělují do tří hlavních kategorií, a to na cukry, škroby a vlákninu.
Hlavním úkolem sacharidů je dodávat tělu energii. Většina sacharidů se proto rozpadá, nebo transformuje na glukózu, kterou tělo využívá jako primární zdroj energie. Sacharidy se však mohou přeměňovat také na tuk – tedy uloženou energii, vhodnou pro pozdější využití. Podívejte se, ze kterých potravin je dobré sacharidy přijímat a kterým je lepší se vyhnout?
Výše zmíněné sacharidy, jako jsou sladkosti či kolové nápoje, jsou nezdravé. Neznamená to však, že je už nikdy v životě nemůžete ochutnat, nebo že by vám automaticky způsobily zdravotní problémy. Občasné zpestření jídelníčku tedy nevadí, ale neměly by být jeho pravidelnou součástí.
Vláknina plní především ochrannou funkci a působí preventivně proti vzniku některých nemocí, jako je například rakovina tlustého střeva a jiné nádory, onemocnění srdce a cév, diabetes 2. typu, obezita, chronická zácpa a další onemocnění trávicího ústrojí. Vláknina je významnou složkou potravy, která je sama obtížně stravitelná. Vlákninu rozlišujeme na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž oba typy jsou pro naše tělo důležité.
Rozpustnou vlákninu je možné získávat z luštěnin, glukomannanu (hlízy konjaku), lněných semínek, ovsa, žita, ječmene, ale také z některých druhů ovoce a zeleniny.
Nerozpustná vláknina je zase obsažená v celozrnných jídlech, lněných semínkách, obilných slupkách, ořeších, semínkách, zelenině, slupkách některých druhů ovoce a rajčat, okurkách, hnědé rýži, mrkvi a bramborách.
Dospělí by měli přijmout přibližně 25 až 30 gramů vlákniny denně.
U dětí od dvou let lze určit denní příjem také velmi snadno. K jejich věku stačí připočítat 5 gramů. To znamená, že denní příjem vlákniny u desetiletého dítěte by měl být 15 gramů.
Tuky patří mezi základní složky výživy. Jsou významným zdrojem energie, pomáhají udržovat tělesnou teplotu a fungují také jako mechanická ochrana vnitřních orgánů. Tuky jsou také nositeli různých ochranných látek a jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů – například A, D, E a K. Tuky se skládají z nasycených a nenasycených mastných kyselin.
Nasycené mastné kyseliny se vyskytují především v živočišných tucích – najdete je tak například v sádle, másle, kokosovém a palmovém oleji, ale částečně také ve vejcích. Aby mohlo naše tělo správně fungovat, potřebuje určité množství těchto tuků. Velké množství však může být škodlivé, protože zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi – a tím přispívá ke vzniku problémů kardiovaskulárního systému a také k obezitě. Je však třeba říct, že tyto tuky nelze plošně označit jako špatné a nezdravé. Problém se týká spíše množství, které přijímáme.
Oproti tomu nenasycené mastné kyseliny využije tělo mnohem lépe, protože nemají tendenci se do tukových zásob ukládat. Jsou bohaté na minerály a vitamíny. Přijímáme je z rostlinných zdrojů – například ze semen a ořechů nebo z avokádového či řepkového oleje. Pro naše zdraví je také dobré se zaměřit na příjem Omega 3 mastných kyselin, které jsou obsažené v rybím oleji.
Živiny jsou látky, které tvoří energetickou hodnotu potravin a jsou tedy jejich součástí. Řadíme k nim sacharidy (cukry), lipidy (tuky), proteiny (bílkoviny), vitamíny, minerály a vodu. Sacharidy by měly tvořit 50 až 60 % jídelníčku, tuky přibližně 30 % a bílkoviny kolem 12 až 15 %. Všechny tyto složky jsou pro lidské tělo velmi důležité. Váš jídelníček by měl být proto vyvážený a obsahovavat všechny potřebné živiny. Pestrá strava je totiž základem našeho zdraví, podporuje optimální hmotnost, ale může působit preventivně také proti vzniku některých nemocí.
Chcete shodit nadbytečná kila, změnit životní styl nebo se dostat do formy? Ozvěte se naší výživové poradkyni Tereze, nebo navštivte některou z našich poraden It’s My Life, které najdete po celé České republice. Rádi vám pomůžeme s výběrem dietního plánu, ale také vás třeba zvážíme na přístroji InBody.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.