Bezlepková strava je primárně určená pro osoby trpící celiakií nebo různými formami nesnášenlivostí lepku. V posledních letech však začala být tato forma stravování oblíbená i u řady zdravých lidí, kteří si od toho slibují úbytek nadbytečných kil. Spoustu lidí tak vyřazuje lepek ze stravy bez ohledu na to, že nemají žádné zdravotní problémy, přestože ani nevědí, jak na nás lepek působí. Pomáhá skutečně bezlepková strava k odstranění nadváhy nebo se jedná jen o marketingový tah výrobců potravin?
Lepek neboli gluten je látka, která se přirozeně nachází v obilovinách (pšenice, žito, oves,…), tedy i v mouce a následně v pečivu. Lepek se také nachází v müsli, cornflakes, vločkách, výrobci potravin jím často zahušťují majonézy, kečupy, omáčky a mnohdy také přidávají do uzenin. V dnešní době má až 20% populace skrytou intoleranci na lepek a to především na ten pšeničný, který je nejagresivnější.
V dnešní době jíme jiný druh pšenice, než jedli naši předkové. Tato pšenice je komerčně upravená tak, aby byla odolnější vůči chorobám, suchu, horku a aby produkty z ní vyrobené vydržely dlouho ve skladech nebo regálech supermarketů s jediným cílem – snížení výrobních nákladů a dosáhnutí vyšších výnosů. Tento trend má však negativní dopad na naše tělo. Přispívá ke zvýšené hladině krevního cukru a tím i k vyššímu ukládání tuku zejména v oblasti břišních orgánů. Současná pšenice je navíc ochuzená o svrchní obaly zrn a klíčků, tudíž neobsahuje téměř žádnou vlákninu, vitamíny a celkově je živinově velmi chudá. Vypouklá a převislá bříška pak bývají typickým důsledkem zanešených střev a vyššího množství útrobního tuku, což může vézt až diabetu II.typu.
Lidé, kteří netrpí známkami celiakie nebo intolerancí by však pečivo ze stravy vynechávat neměli, a to zejména kvůli obsahu vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Měli by se však vyvarovat pečivu z bílé pšeničné mouky a nahradit ho např. žitným kváskovým chlebem, kde lepek nebývá tak agresivní, případně zařadit pečivo s vyšším podílem zrn a semínek.
Jistě každý z nás slyšel příběh o někom, kdo vyřadil ze stravy lepek, přestal jíst pečivo a díky tomu zhubnul. Bezlepková strava má však nepřímý vliv na snížení naší váhy. Lepek bývá obsažen právě v sacharidových potravinách (pečivo, těstoviny, knedlíky, koláče, …). Pokud tyto druhy potravin z jídelníčku vyřadíme, snížíme tak množství přijatých jednoduchých sacharidů. Často pak místo těchto potravin navýšíme v jídelníčku množství bílkovin (maso, ryby, vejce) a různých druhů zeleniny a ovoce, což tělu více vyhovuje a díky tomu hubneme.
Jsou ale tací, kteří nemají žádné zdravotní potíže, vyřadí si z jídelníčku lepek a místo něj začnou konzumovat bezlepkové potraviny (chléb, těstoviny, sušenky atd.). Málokdo si ale uvědomuje, že tyto potraviny obsahují mnohem více sacharidů, a navíc jsou cenově mnohem dražší než potraviny běžné. V důsledku se pak může stát, že místo toho, aby tito jedinci hubnuli, začnou naopak na váze přibírat.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací
* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.
Copyright 2023 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.