• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

9 tipů na zdravou štědrovečerní večeři

Štědrý den – jeden z nejočekávanějších dnů v roce už se jisto jistě blíží. Jsme dosyta pohlceni sváteční pohodovou náladou, celý den trávíme v přítomnosti nejbližších, užíváme si společné chvíle. Teplo domova, vánoční koledy a pohádky, stoly plné cukroví, zdobení vánočního stromečku obměkčí snad každého. Mnohdy nedáme dopustit na tradiční štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra v trojobalu s bramborovým salátem. Ačkoli se jedná o typickou večeři, podávanou u nás na Štědrý den, jde o velice kalorické a těžce stravitelné jídlo, které může způsobit nemalé zažívací potíže. Pojďme si nyní ukázat pár tipů, jak odlehčit tento tradiční pokrm, a přitom si na něm pochutnat.

Odlehčený bramborový salát

Bramborový salát je typickou přílohou k vánočnímu kaprovi. Ač se nám to na první pohled nezdá, může se jednat o energeticky bohatou položku našeho jídelníčku. Pokud chcete nějaké ty kalorie ušetřit, použijte místo majonézy například bílý jogurt s trochou hořčice. Vše opepříme, osolíme, můžeme přidat i trochu zakysané smetany. Pro ještě větší odlehčení použijte více zeleniny namísto brambor, vynechejte uzeniny.

Při přípravě vybírejte vhodné tuky

Během vaření se snažte omezovat používání tuků. V případě nutnosti vybírejte ty nejvíce vhodné – řepkový olej do teplé kuchyně, neváhejte však vyzkoušet například i naše přepuštěné máslo Ghí, které dodá jídlu jemnou a plnou chuť. Vyhněte se používání sádla, pozor dejte ale i na oleje určené pro studenou kuchyni.

Používejte kuchyňské ubrousky

Nezapomínejte v kuchyni používat kuchyňské ubrousky, jejichž savá schopnost dokáže z pokrmu odstranit značné množství přebytečného tuku. Jídlo se tak stane odlehčenějším a lépe stravitelným. Mějte však na paměti, že ani kuchyňské ubrousky nedokážou odsát veškerý tuk a jídlo je i přesto stále velmi kalorické.

Vynechejte trojobal, odstraňte kůži

Pokud nelpíte na striktním dodržování tradiční štědrovečerní večeře, zkuste kapra či jinou rybu nebo maso připravit bez klasického trojobalu. Nejideálnější volbou je příprava na přírodní způsob, grilování či pečení v troubě s použitím oblíbeného koření a bylinek. Místo kapra můžete zvolit i jinou rybu, například lososa či pstruha. Nekonzumujte kůži, neboť právě v ní se nachází největší množství tuku. Díky tomu opět o něco snížíte svůj energetický příjem.

Ryba? To není jenom kapr

Jelikož v Česku konzumujeme v průměru velmi malé množství ryb, jež by se měly díky svému složení v našem jídelníčku objevovat alespoň 1-2x týdně, dopřejte si ji alespoň na Vánoce. Nejste-li milovníkem kapra, můžete jej nahradit například již zmiňovaným lososem či pstruhem. Co se obsahu tuku týče, nejvhodnější je štika nebo treska. Mezi tučnější pak řadíme kapra, makrelu, sledě či úhoře.

Jezte s rozumem

Během svátků máme tendenci sklouzávat z běžných stravovacích návyků. Vánoční mlsání není zakázáno, ovšem měli bychom stále mít na paměti nějaké hranice. Určete si dopředu, kolik toho smíte sníst, kousejte pomalu a soustřeďte se na to. Během jídla popíjejte vodu, díky tomu se více zaplníte a sníte toho méně. To samé platí i o štědrovečerní večeři. Jdete-li jíst opravdu hladoví, vypijte předtím sklenici vody. Předem si naplánujte, kolik jídla si dáte na talíř, a to také dodržte.

Pozor na výběr nápojů

K dobrému jídlu patří i dobré pití. Mějte na vědomí, že slazené nápoje obsahují hodně jednoduchých cukrů a tím pádem nám mohou hodně ovlivnit denní příjem energie. Snažte se pít co nejvíce vodu, jež si můžete oživit plátkem citronu nebo čerstvou mátou. Pokud máte chutě na sladké, můžete využít náš Zero Drink, jež zaručeně uspokojí vaše chutě na sladké bez zbytečných kalorií navíc. S rozumem neotálejte ani při pití alkoholu. Pozor dávejte hlavně na tvrdý alkohol a různé likéry či koktejly. Místo toho si dejte raději vinný střik, díky němuž nevypijete takové množství alkoholu, navíc tělu dodáte i potřebnou vodu.

Běžte se projít

Tak jako po celou dobu svátků vánočních, vyrazte ven i o Štědrém dnu. Procházka společně s přáteli či rodinou napříč zasněženou krajinou, je v tento den přímo magická. Během procházky vám navíc pěkně vyhladoví a o to lépe pak večeři strávíte.

Zelenina, zelenina, zelenina….

Zelenina by neměla na našich stolech a talířích chybět ani v tyto dny, naopak. Proto i ke štědrovečerní večeři servírujte zeleninu, která vás zasytí a o to méně toho sníte. Se zeleninou nešetřete ani při dělání bramborového salátu.

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.