• Doprava zdarma pro objednávky nad 2000 Kč.

5 tipů na přírodní sladidla, kterých se nemusíte bát ani při dietě

Že je lepší se bílému rafinovanému cukru vyhnout obloukem, asi víte. Jak ho ale nahradit? A existují vůbec zdravější varianty, kterými můžete sladit také při dietě? To vám prozradíme v našem článku.

Jak nahradit bílý cukr?

5 tipů na přírodní sladidla, kterých se nemusíte bát ani při dietěNejvhodnějšími pomocníky, kterými lze bílý cukr nahradit, jsou přírodní sladidla. Pocházejí z rostlin a jsou minimálně průmyslově zpracovávány. Jaké alternativy, které jsou vhodné také při hubnutí, mezi tato sladidla patří?

Stévie je bíle kvetoucí rostlina, v jejíž listech lze najít jak extrémně sladkou, tak hořkou chuť. Samotné sladidlo pak vzniká extrakcí sladké chuti z této rostliny. Zajímavé je, že extrakt může být až 300x sladší než běžný cukr. Stačí ho proto opravdu malinko. Na rozdíl od běžného cukru stévie neobsahuje žádné kalorie, a proto je vhodným sladidlem nejen během redukčních diet.

Další variantou je sirup z Yaconu, rostliny pěstované v jižní Americe, který se vyrábí odpařováním šťávy vylisované z hlíz. Odpařování probíhá šetrně při teplotě 40 °C, a proto nedochází k degradaci enzymů a látek přínosných pro naše zdraví.

Luo Chan Kuo, známé také jako Monk fruit, je 200–300x sladší než běžný třtinový cukr. Neobsahuje žádné kalorie a ani sacharidy, neovlivňuje proto hladinu cukru v krvi.

Xylitol se získává z xylanu, který je přirozeně obsažený v rostlinách, ovoci i zelenině. Nemá žádnou vedlejší příchuť, obsahuje přibližně o 40 % méně kalorií než normální cukr a má nízký glykemický index. Je ale stejně sladivý a má také krystalickou podobu. Výhodou tohoto sladidla je to, že chrání zuby před zubním kazem. Větší konzumace vám ale může způsobit trávicí potíže.

Erythritol je alkoholický cukr, který můžete přirozeně najít v některých fermentovaných potravinách – například v melounech, hroznech nebo hruškách. Má sladivost kolem 60 až 80 %. Neobsahuje žádné kalorie.

Kterým přírodním sladidlům se vyhnout?

5 tipů na přírodní sladidla, kterých se nemusíte bát ani při dietěAni u přírodních sladidel však automaticky neplatí, že jsou tělu prospěšná. Některá z nich jsou na tom totiž podobně jako běžný cukr nebo kukuřičný sirup.

Mezi taková, kterým byste se měli raději vyhnout, patří například melasa, javorový nebo kokosový sirup, falšovaný med (dobarvovaný / s cukrem), sirup z agáve nebo panela sirup, což je ztuhlá šťáva z cukrové třtiny. Ačkoliv tyto produkty mohou obsahovat vlákninu nebo minerály, mívají také hodně cukru. Z jídelníčku vynechte také sirupy a sladidla na bázi fruktózy nebo glukózy, které jsou nabité cukry a kaloriemi. Jejich účinky jsou totiž stejné jako u klasického cukru.

A ať už jde o běžný nebo přírodní cukr, naše játra zpracovávají oba typy stejně. Pokud ale držíte dietu a chcete snížit příjem kalorií, vyřadit sacharidy nebo třeba zabránit výkyvům glykémie, měli byste tato sladidla omezit. Na pozoru byste se měli mít ale také v případě, pokud máte diabetes.

Cukr a dieta

Při nízkokalorické dietě byste se cukru měli nejlépe úplně vyhnout, nebo ho alespoň omezit. Cukr je totiž zdrojem sacharidů, jejichž příjem by při ketodietě neměl přesáhnout 50 gramů za den. V takovém případě by totiž došlo k přerušení ketózy. Během diety vyřaďte také ovoce. Naopak ve chvíli, kdy dietu nedržíte, je ovoce nejpřirozenější formou, jak si můžete jídlo zdravě osladit. Kromě cukrů totiž vaše tělo získá také zdraví prospěšné látky.

Přírodní sladidla, jako jsou stévie, erythritol nebo Monk fruit, mají méně kalorií než cukr, nebo dokonce žádné kalorie ani neobsahují. Při hubnutí byste proto měli sáhnout po vybraných přírodních sladidlech a klasický cukr nebo nevhodná přírodní sladidla schovat do spíže.

V případě, že si jídlo či nápoje dosladíte dobrými přírodními sladidly, nemusíte se jich během diety obávat. Některá přírodní sladidla mají totiž na glykémii a vaši hmotnost minimální účinky. Stejně jako u ostatních sladidel je však také u nich třeba počítat s tím, že mohou být kvůli své sladké chuti lehce návyková. Všechna sladidla totiž ovlivňují chuťové pohárky na jazyku a posilují chuť na sladké. Pokud to se slazením ale nebudete přehánět, nemusíte se příliš obávat. Při nízkosacharidové dietě jsou přírodní sladidla dobrou alternativou rafinovaného cukru.

Potřebujete poradit?

Nejste si jistí, jak vybrat dietní plán, nebo třeba chcete změřit na přístroji InBody? Dejte vědět naší výživové poradkyni Tereze, nebo se rovnou zastavte na některou z našich poraden It’s my life po celé České republice. Rádi vám pomůžeme.

 

 

Hubnutí s It’s my life

It’s my life je expert na redukci hmotnosti a výživové poradenství.
Dieta It’s my life! funguje na principu ketózy. Díky navýšení příjmu kvalitních bílkovin a tuků a současnému snížení příjmu sacharidů nastává v těle metabolický proces zvaný ketóza. V tomto stavu tělo využívá jako primární zdroj energie vlastní tukovou zásobu. Tělo tak začne spalovat tuky bez jakékoliv fyzické aktivity, přičemž svalová hmota zůstává maximálně zachovaná.
Neustále se snažíme zlepšovat chutě, ale také složení na základě nejnovějších poznatků v oblasti výživy. Díky vyváženému obsahu živin, vitamínů, minerálních látek a vlákniny jsou produkty It’s my life! vhodnou součástí úplné náhrady celodenní stravy pro redukci hmotnosti.

Výživové poradenství

  • Již sestavené dietní plány.
  • Odborně vyškolení certifikovaní a výživoví poradci.
  • Podrobní analýza těla na váze InBody.
  • Najdete nás ZDE

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas. Více informací

* Výsledky hubnutí se mohou lišit a závisí na metabolismu každého jedince.

Copyright 2024 It's my life!. Všechna práva vyhrazena.